Assos’ta Gezilecek Yerler

Çanakkale’nin en güzel yerlerinden biri olan Assos, Behramkale gibi mutlaka görülmesi gereken yerleri ile dikkat çekiyor. Huzurlu, konforlu ve kaostan uzak bir tatili için tercih edilen Assos, eğlence isteyenler için de farklı olanaklar sunuyor. Gezilmesi gereken yerlerde de kendine ait kültürü ile dikkat çeken bu yer, özellikle hafta sonu seyahatleri için en çok tercih edilen noktalardan biri.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Assos, kısa süre içerisinde oldukça popüler bir hal almış noktalardan biri. Bu denli popüler hale gelmiş olmasını sağlayan en önemli özelliği ise tarihi dokusu. Bunun yanı sıra sahip olduğu bol oksijenli havası ve sakin atmosferi ile görenleri adeta büyülüyor. Midilli Adası’nın karşısında bulunan ve dönemi için büyük öneme sahip Assos, kayalıklar üzerinde bulunan bir beldedir. 

Assos’ta Gezilecek Yerler

  • Assos Antik Kenti
  • Athena Tapınağı
  • Assos Antik Liman
  • Kadırga Koyu
  • Behramkale Köprüsü
  • Hüdavendigar Camii
  • Antik Tiyatro
  • Zeus Altarı
  • Sivrice Plajı 
  • Koruoba Koyu

Bölgede yapılan çok sayıda arkeolojik araştırma, Assos tarihinin Tunç Çağına kadar uzandığını gösteriyor. Tapınakları, hamamları tiyatro ve lahitleri ile mutlaka görülmeye değer bir yer olan Assos, Osmanlı Devleti dahil olmak üzere pek çok farklı egemenliğin altına girmiş bir belde olması ile dikkat çekiyor. Bugüne dek egemenliğine girdiği farklı kültürleri hala yapıları ile turistlerine sunuyor. İşte, Assos geziniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler…

Assos’da Gezilecek Yerler Listesi

1. Assos Antik Kenti

3000 yıllık köklü bir tarihi olan Assos, en eski yerleşim yerlerinden biri. M.Ö. 6. yüzyılda karşı komşu Midilli’den buraya gelen Yunanlılar tarafından denizden 236 metre yükseklikte sönen bir volkanik tepe üzerine kurulan Assos, günümüzde turistik olarak en dikkat çekici yerlerden biri. Assos Antik Kenti, bugüne dek ayakta kalabilmeyi başarmış en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Kentin en yüksek noktası olan Athena Tapınağı’na ev sahipliği yapan Assos Antik Kenti, 6 metre en ve 13 metre boy olmak üzere Antik Çağ’dan kalan Anadolu’nun ilk ve tek dorik sütun tapınağı.

2. Athena Tapınağı

Kaz Dağlarının eteklerinde bulunan Athena Tapınağı günümüze ulaşmayı başarmış en önemli tarihi kalıntılardan biri. 120 yıl öncesinde Assos’ta yapılan kazı çalışmalarının sonrasında elde edilen kalıntılar, Athena Tapınağının altıncı yüzyılda inşa edildiğini gösteriyor. Dikdörtgen bir tasarıma sahip olan ve kendine ait farklı planlamasıyla dikkat çeken tapınak, hoş bir deniz manzarasına sahip. Etkileyici fotoğraflar için en ideal yerlerden biri olan Athena Tapınağı, Assos’ta mutlaka görülmesi gereken yapıların arasında bulunuyor. Akropolün en tepesinde yer alan Athena Tapınağı, iç ve dış yapısında çevreleme işlevi gören şunlara yer veriyor. Toplamda 34 sütunun yer aldığı tapınak, yerli ve yabancı turistler açısından cazibe merkezi olarak görülüyor.

3. Assos Antik Liman

Sahip olduğu estetik manzara sebebiyle dikkat çeken Assos Antik Liman, Assos’ta yüzmek ve manzaranın tadına varmak için tercih edilebilecek en özel yerlerden biri. Sit alanı olarak koruma altında bulunan Assos Antik Limanı bölgenin güzelliğini yıllardır koruyan en kıymetli yapılardan biri. Limanda çok sayıda turistik tesis, hediyelik eşya dükkanları ve restoranlar bulunuyor. Dolayısıyla keyifli bir gün geçirmek isteyenler için tercih edilebilecek en ideal seçeneklerden biri haline geliyor. Sıkılma ihtimalinizin yok denecek kadar az olduğu Assos Antik Liman, özellikle akşamüstü saatlerinde eşsiz bir havaya bürünüyor. İster denize girebilir, ister yeme içme ihtiyaçlarımızı karşılayabilir veya sevdiklerinize hediyelik eşya dükkanlarında hediye alabilirsiniz.

4. Kadırga Koyu

Plajları ve denizi ile meşhur bir köy olan Kadırga Koyu, görüntüsü ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Temiz bir deniz suyuna sahip olması sebebiyle dikkat çeken koy, eşsiz vakitler geçirmeye yardımcı oluyor. Mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunan Kadırga Koyu, kalabalık şehir yaşamından uzaklaşmak isteyenler için en ideal seçeneklerden biri. Yalnızca kuş sesleri ile keyifli vakit geçirmenize imkan tanıyan bu koy, mavi bayrak özellikli bir plaja sahip. Hem bütçenize uygun bir tatil yapmanıza imkan tanıyan hem de sizlere eşsiz olanaklar sunan Kadırga Koyu, pek çok farklı işletmeye de ev sahipliği yapıyor. Böylelikle yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, konaklayabilir ya da eşsiz güzellikteki denizin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca yemek tercihi yapmadan önce yörenin yemeklerini incelemek isterseniz Çanakkale’nin meşhur yemekleri içeriğini inceleyebilirsiniz.

5. Behramkale Köprüsü

Assos tatiliniz esnasında mutlaka görmeniz gereken Behramkale Köprüsü, bölgenin en değerli tarihi yapılarından biri. Ayvacık’dan Behramkale’ye giden yol güzergahında yer alan ve Tuzla Çayı üzerine inşa edilen Behramkale Köprüsü’nün 14. Yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Tuzla Çayı üzerine kurulan köprü inşa edildiği günden bu yana tüm ihtişamını korumaya devam ediyor. Halen ayakta kalmayı başaran yapılardan biri olması sebebiyle dikkat çeken köprü, geçmiş yıllarda aktif olarak kullanılsa da günümüzde aktif bir kullanıma sahip değil. Kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmese de dönemin en orijinal kemerlerinden biri olduğunu dile getirmek kesinlikle yanlış olmaz.

6. Hüdavendigar Camii

Antik liman şehri Assos’un harabeleri üzerine kurulan Behramkale Köyünde yer alan Hüdavendigar Camii, bölgede mutlaka görülmesi gereken kültürel yapılardan biridir. Kendine özgü mimari yapısı ile dikkat çeker. Orta kısım daha dar ve yüksek olmak üzere üç sivri kemer ile dışı açılmış son cemaat yeri ise iki yuvarlak kemerli harem kısmına bağlanmıştır. Andezit taş ve tuğlanın birlikte kullanıldığı dış cephesi ile dikkat çeken Hüdavendigar Camii erken Osmanlı mimarisinin cephe ve düzen anlayışını görebileceğiniz en dikkat çekici yapılardan biri.

7. Antik Tiyatro

Assos’ta mutlaka görülmesi gereken bir yer olan Antik Tiyatro, denize yüzünü dönen bir tasarıma sahiptir. Manzaranın keyfini çıkarmak için bile her yıl binlerce turistin akınına uğrar. Gidiş yolunda hamamlar tarafından karşılandığınız Antik Tiyatro, Milattan önce ikinci yüzyılda kurulduğu bilinen bir yapıdır. Günümüze kadar aynı şekilde olmasa dahi büyük kısmının başarılı şekilde geldiği biliniyor. Yaklaşık 5000 kişinin katılımının sağlanabileceği bir alan olarak kullanılan Antik Tiyatro, çeşitli etkinliklerin düzenlenmesine de olanak sağlıyor. Aktif bir şekilde kullanılan Antik Tiyatro yıl içerisinde binlerce kişiyi kendisine çekmeyi başarıyor. Kentin güney yamacında yer alıyor ve yıl içinde farklı etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

8. Zeus Altarı

Büyüleyici bir manzaraya sahip olan Zeus Altarı, İlyada destanında tanrıların İda Dağında yaşadıklarından ve savaşı buradan izleyip yönettiklerinden söz eden efsaneler ile dikkat çekiyor. Zeus’a atfedilen bir mekan olarak yapılan Zeus Altarı, konumu itibariyle de bulunduğu bölgeye hakim noktada yer alıyor. Dede Tepe üzerinde bulunan ve Zeus Altarı olarak adlandırılan alan kaya kütlesinin işlenmesi ile dizayn edilmiştir. Kayaya oyuk basamaklardan oluşan merdiven ile çıkılır, sumak işleri, oturma platformları ve sanat mekanları bulunur. Suna’nın altında ise oda büyüklüğünde bulunan bir mekan yer alır. Zeus Mağarası adıyla da anılan bu mekan, kutsal bir mekan olma özelliğine sahip.

9. Sivrice Plajı

Assos’tan Babakale’ye doğru giderken 10 km ileride Bektaş Köyü bulunur. Bektaş Köyü içerisinden geçerek 3 km denize doğru ilerlediğiniz takdirde Sivrice Feneri ve Sivrice Plajına ev sahipliği yapan koya ulaşabilirsiniz. Dar ve taşlık bir plaj olan Sivrice Plajında denize rahat girilmesini sağlamak amacıyla tahta iskeleler kullanılıyor. Farklı işletmeler tarafından tasarlanan tahta iskeleler, denize girmeyi çok daha konforlu ve rahat hale getiriyor. Plajın etrafında yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz farklı işletmeler bulunuyor. Böylelikle Assos’ta keyifli bir deniz günü geçirebilir, yaz tatili için planlarınız arasına plajı ekleyebilirsiniz. Plaj, özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık turist gruplarına ve çocuklu ailelere de ev sahipliği yapması ile dikkat çekiyor.

10. Koruoba Koyu

Turistik tesis olarak yalnızca bir adet işletmeye yer veren Koruoba Koyu, Assos’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Babakale yönüne doğru giderken Yeşil Liman tabelasından sonra denize doğru inen ikinci yol ile Koruoba Koyuna kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ulaşım yolu biraz dolambaçlı olsa da muhteşem deniz manzaralı yol, sahile inmeniz konusunda sizlere yardımcı oluyor. Koyda otelin kendine ait bir tahta iskelesi bulunuyor. Eğer bu tahta iskeleyi kullanmak isterseniz otelin plajına dışarıdan giriş yapmamız gerekiyor. Fakat talep ederseniz kendi şemsiye ve şezlongunuz ile keyifli plaj günü geçirebilirsiniz. Taşlık bir denize sahip olan koy, deniz ayakkabısı olmadığı takdirde zorlanmanıza yol açabiliyor. Dolayısıyla mutlaka yanınızda deniz ayakkabısı götürmeniz öneriliyor.

11. Apollon Smintheus

Behramkaleye 26 km uzaklıkta yer alan Apollon Smintheus Tapınağı, Gülpınar belediyesinin içerisinde bulunuyor. İlk kazıların 1866 yılında başladığı bilinen kutsal alan, ardından zeytinyağı fabrikası inşa edilmesi sebebiyle unutursa da 1982 yılında tekrar çalışmalara başlanıyor. 1980 yılından beri aktif olarak çalışmaları devam eden Apollon Smintheus Tapınağı, yanında bir adet müze de bulunduruyor. Müzede vakit geçirmeniz için işletmeler yeme ve içme ihtiyaçlarını karşılıyor. Yanında bulunan tarihi çeşme ise oldukça konforlu bir seyahat sunuyor. Tapınak yaz döneminde 08.30 ile 19.00 saatleri kış döneminde ise 08.30 ile 17.30 saatleri arasında aktif olarak hizmet veriyor. Tapınağa giriş için belli bir ücret talep ediliyor.

12. Behramkale Köy Kahvesi

Behramkale’de yani Assos’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Behramkale Köy Kahvesi kendine ait ambiyans ile dikkat çekiyor. Hem yerli hem yabancı turistler tarafından ziyaret edilen kahve, Behramkale’nin kendine ait ambiyansını daha yakından tanımak ve hissetmek isteyenler için oldukça önemli bir yer. Bölgenin ruhunu, tarihi dokusuna ve huzurlu ambiyansını daha yakından görmek istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken Behramkale Köy Kahvesi, tarihi benimsemenizi sağlıyor. Keyifli bir mola vermeniz konusunda sizlere yardımcı olan köy kahvesinin özellikle yaz aylarında kalabalık turist gruplarına ev sahipliği yaptığını ise mutlaka dile getirmek gerekiyor.

13. Liman Plajı

Assos’ta denize nerede girilir sorusuna yanıt olarak verilebilecek Liman Plajı, uzun yıllardır Assos’ta en çok tercih edilen plajlardan biri olarak biliniyor. Antik Yunan dönemini gözler önüne seren tarihi alanları ile dikkat çeken Assos, dalış gibi ekstrem sporlar yapmak isteyenler için de uygun bir bölge. Eğer dalış gibi ekstrem sporlar yaparak yaz tatilinizi daha keyifli hale getirmek istiyorsanız Liman Plajını tercih edebilirsiniz. Tahta iskelelerden denize girmeye imkan tanıyan Liman Plajı balık restoranları, taş otelleri ve eskileriyle dikkat çekiyor. Kendine ait çevresi ve etkileyici ambiyansı ile görenleri hayran bırakan Liman Plajı, taşlık bir plaj. Plaj, eski palamut depolarının restore edilmesi ile hizmete açılmış butik otellere ve kamp alanlarına da ev sahipliği yapıyor.

14. Adatepe Zeytinyağı Müzesi

2021 yılından beri yerli ve yabancı on binlerce ziyaretçi ağırlayan Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Türkiye’de türünün ilk örneği olarak fabrika müze olma özelliğini taşıyor. Zeytin ve zeytinyağı kültürünü derinlere indiren bu müze, zeytinyağı ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyen herkes tarafından ilgi görüyor. Zeytinyağı Türkiye için en eski ve en köklü kültürlere sahip yağlardan biri. Durum böyle olduğundan Adatepe Zeytinyağı Müzesi zeytinyağını merak edenler tarafından ziyaret ediliyor. Küçükkuyu’daki tarihi sabunhane binasının restore edilerek Adatepe Zeytinyağı Müzesi olarak aktif hale getirilmesi ile tasarlanan müze, zeytinyağlı sabun üretimine ilişkin çeşitli araç ve gereçlerin sergilenmesini sağlıyor.

15. Behramkale Köyü

150 haneye ev sahipliği yapan ve Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Behramkale Köyü, bir Osmanlı köydür. Aristoteles’in üç yıl yaşamış olduğu bilinen Behramkale Köyü antik çağda felsefe okullarının da kurulduğu yer olmasıyla dikkat çekiyor. Felsefeye dair ilgi duyan pek çok kişi tarafından sıklıkla ziyaret edilen Behramkale Köyü Assos Antik Surları arasında yer alıyor. Bu özelliği sebebiyle de çok sayıda doğal ve tarihi güzelliğe yakın bir konumda bulunuyor. İlgi çekici hale gelmesini sağlayan çok sayıda özelliği ile bölgeyi ziyaret eden kişileri etkileyen sayısız olanağı bulunuyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarih ve felsefeye dair farklı olanaklar sunmadığı için her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

16. Adatepe Köyü

Edremit Körfezi’nin kuzey ucunda yer alan Adatepe, Assos’ta mutlaka görülmesi gereken köylerin arasında bulunuyor. Ege’nin en başarılı şekilde kurulmuş köylerinden biri olan Adatepe Köyü, zeytin ağaçları ile süslenmiş eşsiz bir manzaraya sahip. 1924 yılında köyde meydana gelen mübadele Rum ve Türklerin bir arada yaşadığı köyden Rumların ayrılmasına yol açmış olsa da bugüne dek ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini halen taşıyor. Günübirlik ziyaret için en uygun yerlerden biri olan Adatepe Köyü bol oksijenli temiz havası ve keyifli sokakları ile seyahatinizi eğlenceli hale getiriyor. Eğer ziyaretinizi uzatmak isterseniz konaklayabileceğiniz çok sayıda butik otelde Adatepe Köyü içerisinde bulunuyor. Bunun yanı sıra köy içerisinde köy kahvesi, taş mektep, müze veya sunak gibi görülmesi gereken çok sayıda yapının bulunduğunu dile getirmek gerekiyor.

17. Ayvacık

Ayvacık, Assos Antik Kenti’ne yer veren bir ilçe. Çanakkale’nin bir ilçesi olan Ayvacık, özellikle içerisinde bulunan tarihi yapıları ile dikkat çekiyor. Bugüne dek farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ilçe, günümüzün en popüler turistik lokasyonlarından biri olması sebebiyle tercih ediliyor. Her yaz binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Ayvacık, eşsiz güzellikteki denize sebebiyle de gözleri üzerinde tutuyor. Keyifli bir yaz tatili yapmak isteyenler tarafından tercih edilen bu yer, Assos’ta dahil olmak üzere gezilmesi ve görülmesi gereken çok sayıda yapıya ev sahipliği yapıyor.

18. Babakale

Babakale Türkiye’nin en özel bölgelerinden biri olarak biliniyor. Çok kişi tarafından Asya kıtasının en batı ucu olması yönüyle tanınan Babakale, Ayvacık sınırları içerisinde yer alıyor. Temelde bir köy olan Babakale her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen oldukça önemli bir bölge. Ziyaret edilmesini sağlayan sayısız özelliğe sahip olduğunu dile getirmek mümkün. Pek çok güzelliğe ev sahipliği yapan ve müthiş bir doğa görüntüsü sunan köy, Assos tatilinizi çok daha keyifli ve konforlu hale getiriyor. Muhteşem bir manzaraya sahip olması sebebiyle ziyaret edilen Babakale, Assos’a oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. Şahsi aracınız ile yalnızca yarım saat içerisinde Ulaşabileceğiniz Babakale, kendine ait hikayeleri ve görülecek yerleri ile dikkat çekiyor.

Assos gezilecek yerler listemiz bu kadardır. Çanakkale iline yakın farklı destinasyonların turistik yerlerini merak ederseniz, Balıkesir’de gezilecek yerler içeriğimizi okuyabilirsiniz.