Balıkesir’de Gezilecek Yerler

Turizm faaliyetleri ile ön plana çıkan Balıkesir’de gezilecek yerler, uzun bir listeye sahip. Geniş bir yüzölçümü olan Balıkesir; turizm, tarım ve hayvancılık açısından gelişmiş bir şehir. Karayolu olmak üzere çeşitli yollarla ulaşım sağlanabilen Balıkesir, altyapısı gelişmiş bir şehir olmasıyla dikkat çeker. Otobüs, uçak, gemi ve özel tren yolculukları ile şehre ulaşım sağlanabilir. 

Özellikle yaz aylarında Balıkesir’in nüfusu neredeyse ikiye katlanır. Bu denli yoğun olmasının sebebi ise bölgede çok sayıda plaj ve koylar olmasıdır. Keyifli bir tatili yapmak için tercih edilebilecek Balıkesir, kültürel olarak da gezilmesi gereken yerlere sahiptir. Balıkesir Otelleri yaz tatili ve kültür turları süresince misafirleri ağırlayabilecek kapasitededir. Balıkesir’de gezilecek yerler şu şekildedir: Kazdağı Milli Parkı, Cunda Adası, Marmara Adası, Çamlık, Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı, Küçükköy (Yeniçarohori), Şeytan Sofrası, Aşıklar Tepesi, Kapıdağ Yarımadası, Sütüven Şelalesi şeklindedir.

Balıkesir seyahatiniz öncesinde planlama yapmak istediğiniz bütün konulara ulaşmanızı sağlar. Böylelikle karışıklık yaşamadan Balıkesir’i gezebilir, şehrin kültürünü daha yakından tanıma şansı elde edebilirsiniz. Gelin, şehrin dokusunu hissedebileceğiniz birbirinden güzel yerleri birlikte inceleyelim!

Balıkesir’de Gezilecek Yerler Listesi

1.Kazdağı Milli Parkı

1994 yılında milli park ilan edilen Kazdağı, 21.450 hektarlık geniş bir alanı kaplar. Tertemiz havası ve olağanüstü doğası ile ziyaretçilerini adeta büyüler. 101 aileden 900 kayıtlı bitki türüne ev sahipliği yapan Kazdağı Milli Parkı, Türkiye’ye özel en az 68 nadir bitkiye sahip. 68 nadir bitki içerisinden 23’ün milli parka endemik olarak biliniyor. Giriş ücreti ise bisiklet ile 21 TL, motosiklet ve ATV ile 45 TL, otomobil ile 65 TL’dir.

“Kazdağı Milli Parkı konum için tıklayın” 

2.Cunda Adası

Cunda ya da Alibey Adası olarak anılan bu ada, Türkiye’nin en popüler yerlerinden biri. Doğanın huzur ile buluştuğu bir lokasyon olan Cunda Adası, araç trafiğinin bulunduğu bir geçit sayesinde Ayvalık’a bağlı. Yaz aylarında Ayvalık ve Cunda arasında yapılan tekne gezileri oldukça büyük bir rağbet görüyor. Taş binalar, Neo-Klasik tarzda ele alınmış yapılar ve eşsiz doğası mükemmel bir uyum yakalıyor.

“Cunda Adası konum için tıklayın”

3. Marmara Adası

Bölgenin en büyük ve en gözde adası olan Marmara Adası, doğanın büyüleyici güzellikleri ve tarihi dokusunun bir araya geldiği bir nokta. Balıkesir’e bağlı olan ada, ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunar. Ayrıca Türkiye’nin ikinci büyük adası olma özelliğine sahip. Muhteşem plajlara, berrak bir denize ve kendine özgü atmosfere sahip olmasıyla en sevilen tatlı lokasyonlarından biridir.

“Marmara Adası konum için tıklayın”

4. Çamlık

Tarihin kültürün ve teknolojinin harmanlandığı bir yer olan Çamlık ya da Çamlık Tepesi, Balıkesir’in en önemli lokasyonlarından biri. 124 bin metrekare yeşil alana yaklaşık 7 bin ağaç dikilmesi ile oluşturulan Çamlık Tepesi, şehrin simgelerinden biri olmaya aday. Balıkesir için vizyon projelerden biri olarak anılan Çamlık, 262 dönümlük alan üzerinde hayata geçirilmiş bir proje.

“Çamlık konum için tıklayın”

5. Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı

Balıkesir’de doğanın güzellikleri ile iç içe olmak isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir diğer yer, Manyas Milli Parkı. 1959 yılında milli park ilan edilen kuş cenneti alanı, farklı canlı türleri ev sahipleri yapmasıyla dikkat çekiyor. Güney ve Doğu kıyılarında bulunan Söğüt ve Ilgın ağaçları ise Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı denildiğinde akla gelen ilk bitkiler arasında yer alıyor. 20’den fazla balık türünün yaşam alanı olan park, göçmen kuşlar için en önemli duraklardan biri. Milli parka giriş ücreti; 2020 yılında yetişkinler için 20 TL, öğrenciler için ise 10 TL olarak belirlenmiş. Giriş ücretleri ise araca göre 21 ile 630 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Parkın 09.00 ile 18.00 saatleri arasında hizmet verdiğini söylemeden geçmeyelim.

“Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı konum için tıklayın”

6. Küçükköy (Yeniçarohori)

Sanat köyü olarak da anılan Küçükköy, Sarımsaklı’dan veya Ayvalık’tan Şeytan Sofrası’na giden yolda konumlanmış bir köy. Geçmiş yıllarda Rumlar tarafından yaşanılan bir köy olduğu bilinen Küçükköy, günümüzde bir proje haline getirilmiş. Sanat üretimlerinin yapıldığı Küçükköy (Yeniçarohori), pek çok farklı restorasyon çalışması ile oldukça keyifli bir mimari doku yakalamış.

“Küçükköy konum için tıklayın”

7. Şeytan Sofrası

Ayvalık ilçe merkezine 8 km güneyinde yer alan Şeytan Sofrası göz kamaştırıcı bir manzaraya sahip. Temelde bir lav birikintisinin üzerine kurulmuş eski bir oluşum olduğu biliniyor. Büyük kayalık tepelerin üzerinde yer alan ve oldukça etkileyici olan Şeytan Sofrası, Ayvalık Adaları ve Midilli Adası’nın manzarasını gözler önüne sunuyor. Bölgedeki muhteşem panoramik manzara, buranın oldukça popüler bir lokasyon olmasını sağlıyor.

“Şeytan Sofrası konum için tıklayın”

8. Aşıklar Tepesi

Cunda Adası’nda yer alan Aşıklar Tepesi, muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Adaya kuş bakışı izleme şansı sunan tepe görülmeye değer bir deniz manzarasına da sahip. Cunda Adası’nın sembollerinden biri haline gelmiş olan Aşıklar Tepesi, keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak işletmelere ev sahipliği yapıyor. Yeme ya da içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmelerde vakit geçirebilir ya da sakinliğin tadını çıkararak eşsiz manzaraya karşı kitap okuyabilirsiniz.

“Aşıklar Tepesi konum için tıklayın”

9. Kapıdağ Yarımadası

Yaz aylarında turizm açısından oldukça canlı bir bölge olan Kapıdağ Yarımadası, Balıkesir’in Erdek ilçesine yakın bir konumda bulunuyor. Doğal güzellikleri ve köklü tarihi bakımından oldukça zengin bir lokasyon. Yarımadanın en yüksek kısmında bulunan Kirazlı Manastırı, genelde gün batımını izlemek isteyenler tarafından tercih ediliyor. Yaz tatilini erdek’te planlayan tatilciler için Erdek Otelleri harika bir seçimdir. Bunun yanı sıra Kapıdağ Yarımadası, Hadrianus Tapınağı ve Kyzikos Antik Kenti gibi yapılara da ev sahipliği yapıyor.

“Kapıdağ Yarımadası konum için tıklayın”

10. Sütüven

Tüvmek fiilinden gelen Sütüven ismi, sıçramak anlamında olan bir kelime. Edremit ilçesinde yer alan bu şelale, Edremit Akçay karayolundan 2 km kadar içeride konumlanıyor. Sarıkız Yaylasından doğan şelale Kızılkeçili Çayı üzerinden akarak yolculuğuna devam ediyor. Yolculuğuna Hasan Boğuldu Göletinde tamamlıyor. Mutlaka görülmesi gereken gezi rotaları arasında bulunan Sütüven, özellikle sıcak günlerde ferah havası sebebiyle tercih ediliyor.

“Sütüven konum için tıklayın”

11. Çınarlı Köyü

Kalabalık arkadaş gruplarına, çocuklara ya da çiftlere uygunluk sağlayan bir köy olan Çınarlı Köyü, içerisinde bulundurduğu plaj ile dikkat çekiyor. Yaz sezonlarında kalabalık turist gruplarına ev sahipliği yapan köy, en sevilen tatil rotalarından biri. Köyde bulunan çınar ağaçlarından adını alan Çınarlı Köyü, Marmara Adası’na yaklaşık olarak 33 km mesafede yer alıyor. Bir balıkçı köyü olarak kullanılan Çınarlı Köyü, günümüzde yaz sezonlarının en sevilen lokasyonlarından biri.

“Çınarlı Köyü konum için tıklayın”

12. Paşalimanı Adası

5 farklı köye ev sahipliği yapan Paşa Limanı Adası, Balıkesir’in turizm açısından en önemli lokasyonlarından biri. Zeytin, elma ve kara dut başta olmak üzere her türlü meyve ve sebze adada yetiştiriliyor. Paşalimanı Adası, oldukça huzurlu bir havaya ve doğal güzelliklere sahip olduğu için Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları zamanında ruh ve sinir hastalıklarının tedavi edilmesi amacıyla tercih edilmiş.

“Paşa Limanı Adası konum için tıklayın”

13. Şahindere Kanyonu

Anadolu coğrafyasının en özel konumlarından biri olan Şahindere Kanyonu; yalnızca Balıkesir için değil, Türkiye için önemli bir konum. Kazdağları Milli Parkı içerisinde yer alan Şahindere Kanyonu, Balıkesir’in turistik anlamda kalkınmasına destek olan bir nokta. Yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen kanyon, 800’den fazla bitki türüne çevresinde ev sahipliği yapıyor. Kanyona giriş ücreti ise 10 TL’dir.

“Şahindere Kanyonu konum için tıklayın”

14. Maden Adası

Ayvalık’ta yer alan Maden Adası, dalış yapmanın yasak olduğu bir ada. Daha önce kullanılmış bir ada olmasına rağmen günümüzde kullanılmayan madenlere ev sahipliği yapıyor. Eşsiz güzellikteki denizi sebebiyle seyahat esnasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri. Taşlı bir denize sahip olduğu için deniz ayakkabılarınız ile seyahat etmeniz öneriliyor.

“Maden Adası konum için tıklayın”

15. Daskyleion Antik Kenti

Bandırma’nın 30 km güneyinde yer alan bölgeye 7. Daskylos adı ile bilinen kralın hanedan kavgaları sebebiyle geldiği biliniyor. Mitolojik olarak önemli bir yere sahip olan ve bu sebeple oldukça yaygın şekilde tercih edilen antik kent, turistik açıdan önemli bir nokta. Doğal ve tarihi çevre kavramını da bütünleşmiş bir antik kent olan Daskyleion Antik Kenti, jeopolitik konum açısından da oldukça güçlü.

“Daskyleion Antik Kenti konum için tıklayın”

16. Taksiyarhis Anıt Müzesi

Ayvalık’ın tarihi dokusu adına oldukça önemli bir yere sahip Taksiyarhis Anıt Müzesi, Taksiyarhis Kilisesi olarak da anılıyor. Şehrin ilk kilisesi olarak bilinen yapı Rum nüfus yoğunluğunu yaşandığı 16. yüzyıl sonu ve 17. yüzyıl başında inşa edilmiş. Günümüzde anıt müze olarak kullanılan yapı Ayvalık’ın tarihi ve kültürel mirasının en önemli parçalarından biri. Müzeye giriş ücreti ise 40 TL’dir. Ayrıca müze, 08.30 ile 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

“Taksiyarhis Anıt Müzesi konum için tıklayın”

17. Tahtakuşlar Etnografya Müzesi

Alibey Kudar isminde bir ilkokul öğretmeni tarafından kurulan müze, Güre Belediyesi sınırları içerisinde bulunuyor. Müze içerisinde Orta Asya’dan Türkiye’ye göç eden konargöçer Türk boylarının kültür varlıklarına dair koleksiyonlar yer alıyor. Kaz Dağı efsanelerinin de sergilendiği müze, özel sanat eserlerine de yer veriyor. Tahtakuşlar Etnografya Müzesi; Edremit’e 17 km, Akçay’a ise 5 km uzaklıkta bulunuyor. Giriş ücreti 20 TL olan müze, haftanın her günü 08.00 ile 20.00 arasında ziyaret edilebilir.

“Tahtakuşlar Etnografya Müzesi konum için tıklayın”

18. Ayvalık

Bugüne dek çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış Ayvalık, Balıkesir’e mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Kendine ait bir çarşıya ve tarihi Rum evlerine sahip bölge, özellikle yaz aylarında kalabalık turist gruplarını ağırlıyor. Yaz aylarında yoğun turist akımına ev sahipliği yapmasına rağmen Ayvalık Otelleri tatilciler için kapsamlı konaklama imkanı sunuyor. Bunun yanı sıra yoğun bir yerleşim yeri olan Ayvalık’ın birçok tarihi esere de ev sahipliği yaptığını dile getirmek gerekir. Ayvalık’ta meşhur tostçular çarşısına uğrayın ve Ayvalık tostunu mutlaka deneyin.

“Ayvalık konum için tıklayın”

Balıkesir gezilecek yerler listemiz bu kadardır. Balıkesir iline yakın farklı destinasyonların turistik yerlerini merak ederseniz, Assos’ta gezilecek yerler içeriğimizi okuyabilirsiniz.